MINDA PROFESOR NEGARA episod 1: Vaksin COVID-19: Apa Masalahnya?

Didalam satu temubual dengan Dr Muhammad Asri Mohd Ali dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya di Majlis Profesor Negara, Prof Dr Victor Hoe berbincang mengenai isu-isu berkaitan dengan Vaksin COVID-19. Inilah antara soalan yang akan dijawab:

  1. Covid-19 telah mula melanda manusia sejak Disember 2019, bermula di Wuhan, China. Kini, setelah 10 bulan melanda dunia, daripada kacamata perubatan, kenapakan virus corona ini sangat merbahaya berbanding virus lain?
  2. Manusia boleh mengekang serangan virus ini dengan cara yang cukup mudah: 1. Jaga jarak fizikal, pakai pelindung nafas, dan basuh tangan sekerap mungkin. Tetapi kenapa wabak covid-19 ini nampaknya sukar dikawal daripada terus merebak?
  3. Ramai beranggapan bahawa veksin pencegah covid-19 adalah solution kepada wabak ini. Kini sudah ada 200 kumpulan penyelidik yang sedang berusaha menghasilkan veksin ini. Apakah perkembangan terkini tentang hal ini?
  4. Veksin keluaran pihak manakah yang mungkin terbaik?
  5. Apakah strategi yang baik yang perlu diambil bagi membolehkan kita, rakyat Malaysia, turut mendapat peluang menggunakan veksin ini dengan kadar yang segera?
  6. Apakah persediaan, daripada sudut perubatan, yang perlu dilakukan untuk melaksanakan program veksinasi ini?

Subscribe to our newsletter

Sign up to receive an awesome Newsletter in your inbox, every month.

We don’t spam! We only sent out Monthly Newsletter